Rusland noemt dreigement Kerry "onverantwoord"

Print
Rusland noemt dreigement Kerry "onverantwoord"

Rusland noemt dreigement Kerry onverantwoord

Rusland heeft maandag via een communiqué van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou de dreigementen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry als "onverantwoord" bestempeld. Kerry had de Russische "invasie" van Oekraïne (de Krim, nvdr) aangeklaagd en gedreigd met internationale sancties tegen Moskou. In het communiqué werd ook de scherpe taal van de Navo over het conflict gelaakt.

Moskou vindt dat Kerry met zijn uitspraken de clichés van de Koude Oorlog oprakelt en geen belangstelling heeft getoond voor de complexiteit van wat zich in Oekraïne afspeelt. Het ministerie beschuldigt Washington er tevens van, de ogen te sluiten voor de "opkomende russofobie en het antisemitisme" van (een goed deel van) de manifestanten van de (voormalige) oppositie. Bedoeld worden onder andere de neofascisten van Pravy Sektor, Svoboda en andere ultranationalistische bewegingen.

"Bondgenoot van neonazi's"

"Het Westen is momenteel bondgenoot van echte neonazi's, die orthodoxe kerken en synagogen vernielen", aldus nog het communiqué. Kerry had kritiek geuit op wat hij, en het Westen, beschouwen als een schending van de "soevereiniteit" en de "territoriale integriteit" van Oekraïne.

Op de verwijten van de Navo reageerde Moskou dat die "niets bijdragen tot een stabilisering van de toestand in Oekraïne". De Navo had het over een "militaire escalatie" door Rusland.

Belga, foto AFP