'50 tinten' in 150 minuten?

Print
'50 tinten' in 150 minuten?

'50 tinten' in 150 minuten?

Een volledig boek van 300 pagina's uitlezen in een anderhalf uur? Dankzij de nieuwe app Spritz wordt het binnenkort mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld de 526 pagina's van 'Vijftig tinten grijs' in twee uur en half verslinden.

Het is nog even wachten tot je de applicatie kunt downloaden. Spritz wordt exclusief gemaakt voor de nieuwe Samsung Galaxy S5 en Samsung Gear 2, die pas in april op de markt komen.

Met Spritz kun je zelf de snelheid opdrijven waarmee je wil lezen. Je kunt kiezen voor het rustige tempo van 250 woorden per minuut tot het geavanceerde level van 1000 woorden per minuut. Dat is zelfs voor ervaren lezers zeer snel. De gemiddelde lezer leest met een snelheid van 200 tot 400 woorden per minuut.

De woorden verschijnen één voor één op dezelfde positie. De applicatie houdt rekening met het fixatiepunt van het oog. Dat ligt meestal links van het midden van het woord. Als je het fixatiepunt elke keer op dezelfde plek laat verschijnen, kunnen woorden veel sneller verwerkt worden. Omdat er telkens maar één woord verschijnt, past het perfect op de kleine schermen van smartphones en smartwatches.

Voor wie niet kan wachten op Spritz is er al een alternatief: Velocity. Ook via deze app verschijnt er terwijl je leest slechts één woord per keer.

Lara Meyers

Beeld Spritzinc.com