Jan Fabre over Hoet: "Een bijzonder man is heengegaan"

Een zeer bijzonder man en een van de (vier) grootste curatoren van de westerse wereld. Zo omschrijft kunstenaar Jan Fabre op het nieuws van het overlijden van Jan Hoet.

jatimmermans

Ook Fabre behoort tot het rijtje kunstenaars wier carrière onlosmakelijk met die van de flamboyante kunstkenner is verbonden. In Fabres geval zocht Hoet in 1984 reeds contact op met hem voor een project, "op een moment dat ik nog volslagen onbekend was". Laat ons samenwerken, "we hebben dezelfde vijanden", zo stelde Hoet zich toen voor, herinnert Fabre zich.

Hoets werk als curator was des te opmerkelijker, "omdat hij het in vergelijking met andere internationale curatoren vaak met een beperkt budget moest stellen". Dat hij desondanks prachtige tentoonstellingen kon samenstellen, dankte Hoet aan zijn "intelligentie en passie" en "zijn "lichamelijke aanvoelen van kunst", kwaliteiten die veel artiesten overtuigden om met Hoet in zee te gaan.

"In Vlaanderen heeft men niet goed beseft wat Hoet voor de hedendaagse kunst betekende", vindt Fabre. En dat komt "omdat men hier nog steeds die typisch-Vlaamse reflex heeft" om wat denigrerend te doen over "mensen die boven de middelmaat zitten".

Werk van Fabre is prominent aanwezig in Jan Hoets SMAK.

Lees ook: Kunstpaus Jan Hoet (77) overleden

Foto: Jan Fabre

Archiefbeeld BHUL

Meer over Jan Fabre

Aangeboden door onze partners