3D-geprint hart redt leven van peuter (video)

Print
Amerikaanse chirurgen hebben dankzij de techniek van 3D-printing het leven van een 14 maanden oude peuter uit Kentucky kunnen redden. Met behulp van een 3D-printer konden ze een exacte kopie van het hart van het jongetje maken. De defecten aan zijn hart, die moeilijk te zien waren ondanks alle moderne technologie, konden zo beter bestudeerd worden. Hierdoor werd een geslaagde operatie mogelijk.

Roland kampte al sinds zijn geboorte met serieuze hartafwijkingen. De nodige medicatie hielp hem om in leven te blijven. Omdat het erg moeilijk was om de juiste problemen te lokaliseren, zou een operatie erg gevaarlijk worden. Om het jongetje toch te kunnen helpen, werd de hulp van een paar ingenieurs ingeroepen. Zo werd er uiteindelijk een 3D replica van Rolands hart gemaakt.

Omdat de kopie twee keer zo groot was, kregen de chirurgen meer duidelijkheid over de precieze locaties van de bloedvaten in het hart. Bovendien werden alle defecten beter zichtbaar. Uiteindelijk kon er op die manier een gedetailleerd operatieplan worden opgesteld. Het 3D-model werd in drie delen geprint en kostte in totaal 600 dollar. "Door het 3D-model werden duizenden dollars aan operatiekosten uitgespaard", zegt professor Brent Stucker die meewerkte aan de ontwikkeling van het model.

Nieuwe organen

De operatie van Roland verliep succesvol. Vier dagen later mocht de peuter het ziekenhuis al verlaten, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender WDRB.

Onderzoekers willen de techniek nu verder ontwikkelen. Ze hopen op die manier binnenkort nieuwe organen te kunnen printen. "We hopen dat soortgelijke operaties in de toekomst vaker zullen plaatsvinden", aldus Stucker.

EDu