Radioactief lek Fukushima is schuld van management

Print
Radioactief lek Fukushima is schuld van management

Radioactief lek Fukushima is schuld van management

De Japanse nucleaire regulatoren zeggen dat slecht management verantwoordelijk was voor het radioactief lek van vorige week in Fukushima. Dat lek is het ergste van de afgelopen zes maanden. Vorige week donderdag raakte bekend dat er goed 100 ton radioactief water uit een opslagtank, op de site van Fukushima, gelekt is.

Tokyo Electric heeft al moeten toegeven dat medewerkers in de controleroom het probleem niet snel genoeg hebben opgemerkt. Het lek van vorige week was het grootste sinds augustus vorig jaar, toen ongeveer 300 ton ernstig besmet water uit een ander reservoir was gelekt.

Tsunami

Bijna drie jaar geleden vond in het gebied een aardbeving plaats die een tsunami veroorzaakte. Die trof de centrale, waar in drie van de zes reactoren kernsmelting optrad. Tepco injecteert water in de reactoren om ze koel te houden. De operator ziet zich regelmatig met lekken geconfronteerd in reservoirs, waar het radioactieve koelwater wordt opgeslagen.

Dinsdag was er opnieuw een technische panne in de centrale. Bij graafwerken beschadigden arbeiders een kabel. Tegen de namiddag werkte het koelsysteem opnieuw.

Belga, archieffoto Reuters