Behandeling van geïnterneerden met psychisch probleem helpt

Print
Behandeling van geïnterneerden met psychisch probleem helpt

Behandeling van geïnterneerden met psychisch probleem helpt

Weinig geïnterneerden die voor hun psychisch probleem behandeld worden, plegen na hun vrijlating opnieuw misdaden. Toch belandt de helft na de behandeling weer in de cel. Dat schrijft De Standaard.

In 2001 zijn drie psychiatrische ziekenhuizen begonnen met de behandeling van de patiënten. Daar werd gefocust op de risicofactoren wanneer ze opnieuw in de maatschappij belanden en zouden kunnen hervallen in hun criminele gedrag. Therapisten proberen hen aan te leren hoe ze met hun agressie moeten omgaan en hoe te communiceren.

Onderzoek

Ingeborg Jeandarme van het Kenniscentrum Forensisch Psychiatrische Zorg is nagegaan om de aanpak werkt. Daarvoor onderzocht ze de dossiers van 351 geïnterneerden en hun behandeling in drie centra tussen 2001 en 2010. Tijdens de behandeling bleek maar één op de tien nieuwe feiten te plegen. Dat cijfer daalde nog tot 8,8 procent wanneer de therapie afgerond was. Opvallend, want internationaal hervallen 15 tot 68 procent van de gedetineerden met psychische problemen.

Desondanks wordt de helft van hen opnieuw in de gevangenis gestoken. Gemiddeld komen er 760 dagen straf bij. Jeandarme maakt zich zorgen. "Wanneer ze nieuwe feite plegen of andere voorwaarden schenden, wordt de behandeling onderbroken. De gedetineerde in kwestie moet eerst weer behandeld worden voor hij vrij mag komen. Maar omdat er te weinig plaats is, moeten ze zo langer wachten in de gevangenis", luidt het.

archieffoto