Actiegroep van mindervaliden zegt nee tegen hervorming

Vier verenigingen van personen met een handicap trokken maandag in een symbolische rouwstoet langs de partijbureaus van sp.a, CD&V en N-VA in Brussel. Ze vroegen de Vlaamse meerderheidspartijen om hun plannen voor de hervorming van de ondersteuning van personen met een handicap te herzien.

jvanlint

Die plannen krijgen vorm in het decreet over Persoonsvolgende Financiering (PVF). Daarin wordt bepaald wie recht heeft op welk soort ondersteuning. De nieuwe aanpak is volgens de actiegroep geen stap vooruit. Morgen begint over dat ontwerpdecreet een debat in het Vlaams parlement.

"Vorige week stelde de pers dat alle verenigingen van personen met een handicap voor de plannen zijn. Wij willen met deze actie duidelijk maken dat dat niet zo is", zegt woordvoerder van de actiegroep Luc Demarez. De actievoerders kregen bij hun bezoek aan de partijbureaus een beleefde ontvangst. "We overhandigden een symbolische urne met daarin een tekst met de 10 belangrijkste bezorgdheden en aanbevelingen over het decreet. We vragen dan ook dat het decreet aan het begin van de volgende legislatuur wordt herbekeken en dat het er niet snel op de valreep wordt doorgejaagd", vertelt Demarez.

Het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) wordt geschrapt. Het PAB zorgt ervoor dat mensen met een handicap net als andere mensen in de samenleving kunnen leven. "De regering wil meer doen met dezelfde middelen. De overheid betaalt voor mijn PAB veel minder dan wanneer ik voor een voorziening zou kiezen. Tegelijkertijd kan ik met mijn PAB veel meer uren gepaste ondersteuning betalen dan ik in een voorziening zou kunnen krijgen", zegt actievoerder Rik Huys.

"Algemene welzijnsdiensten hebben kosten en zijn duurder dan een PAB. Daarom vragen we ons af of het wel slim is om te proberen meer mensen door te verwijzen naar die diensten", stelt Demarez.

Foto Actiegroep RIP PAB PGB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer