Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is de beste Belgische oscarfilm? (poll)

The Broken Circle Breakdown is intussen de zevende Belgische film die genomineerd werd in de categorie Beste niet-Engelstalige film. Van welke van de zeven genomineerden bent u het meeste fan? Breng in de poll, onderaan het artikel, uw stem uit.

jrosquin

1. Paix sur le champs

Verhaal: Paix sur les champs speelt zich af in 1925 en vertelt het verhaal van Stanne Vanasche (Christian Barbier), een Vlaamse boer uit het Pajottenland die ervan verdacht wordt twintig jaar geleden zijn vrouw vermoord te hebben. Ook al werd hij destijds onschuldig verklaard, de familie van de vrouw koestert nog steeds grote wraakgevoelens tegenover Stanne. Stannes zoon wordt echter verliefd op de jongere zus van de dode vrouw. Het huwelijk wordt door beide families uiteraard verboden, maar dan krijgt Stanne plots last van zijn geweten...

Regisseur: Jacques Boigelot Genomineerd in: 1971

2. Le Maître de musique

Verhaal: Joachim Dallayrac (José van Dam) is een eigenzinnige operazanger op leeftijd die aankondigt dat hij zal stoppen met optreden. Hij trekt zich terug in een kasteel op het platteland, waar hij twee jonge zangtalenten onder zijn hoede neemt, Sophie en Jean. De zanglessen zijn streng en zwaar, maar toch bloeit er iets moois tussen de drie, zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak. Dan worden Sophie en Jean uitgenodigd om deel te nemen aan een zangwedstrijd die georganiseerd wordt door prins Scotti (Patrick Bauchau). Scotti's beschermeling wil namelijk wraak nemen op Dallayrac, omdat hij jaren geleden een dergelijke wedstrijd van hem verloor...

Regisseur: Gérard Corbiau Genomineerd in: 1989

3. Daens

Het verhaal: In 1890 werkte de bevolking van Aalst onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken. Misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren omwille van winst. Pastoor Adolf Daens (Jan Decleir) verzet zich tegen deze wantoestanden. Eerst vanaf de kansel, later ook in de Volksvertegenwoordiging, waarin hij na een verwoede strijd wordt verkozen. Omdat Daens de kant van de armen kiest, komt hij in conflict met de rijke fabrieksdirecteuren en de Katholieke Kerk. De Kerk ziet met lede ogen toe hoe Daens het symbool wordt in de meedogenloze vrijheidsstrijd die de arbeiders voeren.

Regisseur: Stijn Coninx Genomineerd in: 1993

4. Farinelli

Het verhaal: Deze historisch-biografische dramafilm is een verfilming van het geromantiseerd leven van Farinelli. Farinelli, artiestennaam van Carlo Broschi was een van de beroemdste Italiaanse soprano castrato zangers van de 18e eeuw. Broschi werd gecastreerd toen hij ongeveer 7-8 jaar was om zijn mooie zangstem te behouden.

Regisseur: Gérard Corbiau Genomineerd in: 1995

5. Iedereen Beroemd

Het verhaal: Jean Vereecken hoopt op beroemdheid, en probeert zijn dromen te realiseren via een zangcarrière van zijn dochter Marva Vereecken. Zangwedstrijd na wedstrijd doen ze mee in de hoop een doorbraak te realiseren. Marva kampt met overgewicht en is ook niet bijzonder toonvast, maar dat overziet Jean. Bij toeval ontmoet hij het bekende popsterretje Debbie tijdens één van haar fietstochten en in een impuls ontvoert hij haar. Samen met zijn vriend Willy Van Outreve gebruikt hij het gegijzelde meisje om toegang te krijgen tot de media voor zijn dochter Marva met haar liedje Lucky Manuelo.

Regisseur: Dominique Deruddere Genomineerd in: 2001

6. Rundskop

Het verhaal: Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) is een veeboer uit het Limburgse Sint-Truiden die zijdelings connecties heeft met de hormonenmaffia. Door een trauma uit zijn jeugd heeft hij het moeilijk in zijn omgang met vrouwen en stapelen de problemen zich op in zijn leven. Zeker wanneer hij een bekende uit zijn verleden ontmoet.

Regisseur: Michaël Roskam Genomineerd in: 2012

7. The Broken Circle Breakdown

Verhaal: Vijf vrienden spelen samen in een bluegrass-bandje. Als banjospeler Didier (Johan Heldenbergh) tattooartieste Elise (Veerle Baetens) ontmoet, komt zij erbij als zangeres. Ze krijgen een dochter Maybelle, maar als zij sterft, wordt hun relatie erg op de proef gesteld. De muziek helpt af en toe om de pijn te verzachten.

Regisseur: Felix Van Groeningen Genomineerd in: 2014

Aangeboden door onze partners