"Ongenoegen bij Agfa-Gevaert over ontslagen neemt toe"

Print
"Ongenoegen bij Agfa-Gevaert over ontslagen neemt toe"

Ongenoegen bij Agfa-Gevaert over ontslagen neemt toe

Het personeel bij verschillende afdelingen van beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert wordt steeds onrustiger nu bij enkele afdelingen over besparingsmaatrelen en ontslagen wordt gepraat. Dat zegt LBC-NVK woensdag. De christelijke bediendebond sluit niet uit dat er later acties volgen.

Dinsdag werd duidelijk dat Agfa een honderdtal banen wil schrappen, waarvan negentig buiten België. In ons land gaat het om zestien banen: tien bedienden en zes kaderleden. Acht bediendeplaatsen zouden verdwijnen door verplaatsing van Customer Solutions naar de Poolse hoofdstad Warschau. Vakbondssecretaris Koen De Kinder is er niet over te spreken dat, in tegenstelling tot ander personeel, aan het managementniveau momenteel niet geraakt wordt.

De directie van Agfa wil geen exacte aantallen geven, maar stelt dat de genoemde aantallen realistisch zijn. Verder klinkt het dat er ook bij het management besparingsmaatregelen zouden gebeuren.

De Kinder is woensdagavond echter ook zeer ontevreden over de gang van zaken inzake de Materials-afdeling van de Mortselse multinational, waar de bonden economische werkloosheid willen inroepen om ontslagen te vermijden. "De directie heeft die vergadering van vandaag eenzijdig en zonder verklaring geannuleerd", zegt de secretaris. "Wil de directie eerst de gesprekken over de afgeketste CAO bij de arbeiders afgerond hebben?"

De Kinder stelt intussen vast dat de onrust bij het personeel groeit. "Om de twee, drie maanden kondigt men telkens een twintigtal ontslagen aan, wat lijkt op de techniek van 'saucissonering'. Het lijkt erop dat het bedrijf zelf niet goed weet wat te doen om het bedrijf rendabel te kunnen maken."

"Het vertrouwen in de directie is bij beide afdelingen zeer klein. De schrik zit er in bij de mensen dat het snel hun beurt kan zijn. We zien wat de komende dagen brengen, maar we sluiten acties niet uit", aldus de secretaris.

Belga