Di Rupo: "Confederalisme van N-VA verbergt separatisme"

Print
Di Rupo: "Confederalisme van N-VA verbergt separatisme"

Di Rupo: Confederalisme van N-VA verbergt separatisme

Premier Elio Di Rupo heeft N-VA er zondag van beschuldigd zijn wens om het land te splitsen te verbergen door het confederalisme te prediken.

"De waarheid moet aan de mensen worden gezegd (...). Wat heeft N-VA gezegd tijdens zijn congres? De partij heeft gezegd dat we alles moeten splitsen: de sociale zekerheid, de politie, justitie, al wat je wil. Enkel Defensie zou nog federaal blijven", zei de premier tijdens l'Invité op de RTL-TVi.

"Einde van ons land"

N-VA-voorzitter Bart De Wever "noemt dat confederalisme. Met andere woorden, dat woord confederalisme verbergt in werkelijkheid het separatisme. Het is te zeggen: het einde van ons land", voegde Di Rupo er aan toe. "Ik ben absoluut niet akkoord met een splitsing van ons land. En dus confederalisme noemen wat een echte splitsing van ons land zou zijn, daar zeg ik neen tegen".

De premier zal ook niet in debat gaan met De Wever. Hij verkiest PS-voorzitter Paul Magnette om met De Wever in de ring te stappen. "Er is momenteel een discussie over een debat tussen Paul Magnette en Bart De Wever. Ik heb alle vertrouwen in Paul Magnette. Ik ga niet beginnen tussenbeide te komen", aldus de eerste minister.

Belga, archieffoto