Sp.a tegen rekeningrijden voor personenvervoer

De Vlaamse meerderheidspartij sp.a is geen voorstander van de invoering van rekeningrijden voor personenwagens. Dat heeft Vlaams fractieleider Bart Van Malderen zondag laten verstaan in De Zevende Dag. Van Malderen vindt dat er te veel voorwaarden aan het systeem verbonden zijn en dat mensen wellicht nog altijd in de file zullen staan. "Je zit gewoon in hun zak, zonder voordeel voor hen. Dit is geen goed idee", luidt het.

awillems

Voor alle duidelijk: er is nog geen beslissing genomen over een veralgemeende invoering van de kilometerheffing voor personenwagens. Op 17 februari start in en rond de GEN-zone rond Brussel een proefproject, maar het zal de volgende Vlaamse regering die eventueel de knoop moet doorhakken.

Voor de Vlaamse socialisten is de invoering ervan echter geen goed idee. De partij verzet zich niet tegen een proefproject, maar benadrukt dat het "geen voorafname" betekent. Van Malderen verwacht dat de automobilisten zullen moeten betalen, maar wellicht nog altijd in de file zullen staan. "Het sturende zit niet in het systeem", merkt de sp.a'er op.

"Ronduit tegen"

Ook Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) is "ronduit tegen". Zij laakt dat de Vlaamse regering niet in staat is geweest iets te doen aan het fileleed en dat dit nu wordt afgeschoven op de automobilist. Van dermeersch stelt ook voor dat de Vlaamse regering een referendum zou organiseren over de invoering.

Vlaams parlementslid Björn Rzoska (Groen) ziet geen probleem, op voorwaarde dat het niet gaat om een belastingverhoging, maar om een belastingverschuiving. Hij ziet er een middel in om de verkeersstromen meer te sturen en het fileleed te verlichten. Rzoska ziet het draagvlak voor de invoering ook groeien. Daarbij verwijst hij onder meer naar reacties van Touring en Voka.

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer