Eigenaar kerncentrale Fukushima boekt enorme winst

Print
Eigenaar kerncentrale Fukushima boekt enorme winst

Eigenaar kerncentrale Fukushima boekt enorme winst

Het Japanse energiebedrijf Tepco, dat wereldberoemd is geworden door de kernramp van Fukushima, heeft tijdens de eerste negen maanden van het boekjaar 2013-2014 een enorme nettowinst geboekt. Dat heeft de onderneming vrijdag zelf bekendgemaakt. De winst is vooral te danken aan de steun van de Japanse overheid en aan de stijging van de elektriciteitstarieven.

De onderneming liet een nettowinst van 773 miljard yen (bijna 6 miljard euro) optekenen. Dat bedrag wordt evenwel vertekend door de staatssteun die ontvangen werd om de slachtoffers van de kernramp van 11 maart 2011 te vergoeden. Omdat Tepco niet in staat is om zelf de hoge kosten van de werken in Fukushima te betalen en ook nog eens de schadevergoedingen op te hoesten, ontvangt de onderneming regelmatig geld van een steunfonds van de overheid.

Duurdere elektriciteit

Daarnaast zijn tijdens de maanden april tot en met december 2013 de inkomsten uit de verkoop van elektriciteit met maar liefst 10 procent gestegen. De daling van de consumptie werd namelijk ruimschoots gecompenseerd door de hogere prijzen die worden aangerekend aan particulieren en bedrijven.

Belga, archieffoto