Admiraal wordt nieuwe NSA-baas

De Amerikaanse president Barack Obama draagt viceadmiraal Michael S. Rogers voor als nieuwe baas van de zwaar in opspraak gekomen inlichtingendienst NSA (National Security Agency). De benoeming van Rogers, die de cyberafdeling van de marine leidt, moet wel nog bevestigd worden door de Senaat.

tmas

De NSA is in een uiterst negatief daglicht komen te staan na een resem onthullingen (onder andere door klokkenluider Edward Snowden) over het massale afluisterprogramma van private personen, politici en bedrijven door de dienst, en door kritiek op het "nutteloze" of alleszins weinig baat opleverende Big Brother-programma.

Geconfronteerd met de kritiek besloot Obama onlangs de dienst een beetje aan banden te leggen. Obama krijgt ook tegenwind van de oppositionele Republikeinen in het Congres, niet zozeer omdat zij de privacy hoog in het vaandel voeren, maar omdat zij koste wat het kost Obama willen kelderen.

Rogers, die een carrière van dertig jaar in de US Army achter de rug heeft, zou aldus de opvolger worden van generaal Keith Alexander, die op 14 maart met pensioen gaat.

Belga, Foto Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer