Belgen meteen zwaar onderuit op EK Futsal

De nationale Futsalploeg staat op het EK in Antwerpen al dicht bij de uitgang. De Rode Duivels verloren voor net geen 4.000 supporters hun openingswedstrijd met 1-6 van het ervaren Roemenië en moeten zaterdag stunten tegen groepsfavoriet Oekraïne.

drombouts

Een uitgekookt Roemenië had in de eerste helft voldoende aan twee versnellingen op links om een 0-2 ruststand te versieren. Beide doelpunten vielen op een moment dat België het gevoel had dat het iets kon rapen. Voor de 0-1 van Raducu na amper drie minuten had Rahou al twee keer gedreigd, maar zijn kopbal en spectaculaire omhaal misten nipt het kader. En ook op het moment dat Matei vijf minuten voor rust de 0-2 binnenschoof, was België enkele keren dicht bij de gelijkmaker geweest.

Met de gevaarlijke Roemeense counters in het achterhoofd stond België na de pauze voor een bijzonder moeilijke opgave. Lupu strafte al na drie minuten balverlies van Sababti af: 0-3 en match gespeeld. Zo leek het toch. Rahou bracht het geloof echter meteen terug (1-3) en een tweede doelpunt van Rahou - op voorzet van Hitou - werd afgekeurd.

Morant, paal en lat hielden België daarna in de wedstrijd. Hitou verdiende een doelpunt, maar leidde wat later met balverlies de 1-4 van Sotarca in. De Belgen probeerden het nog met Lucio als vliegende doelman, maar ook dat werd afgestraft: doelman Iancu mikte de 1-5 in het lege doel. Rahou kreeg nog de rode kaart (2x geel) waar El-Ioani eerder aan ontsnapt was en Matei maakte er nog 1-6 van.

De teleurstelling in het Belgische kamp was groot. Ondanks de underdogpositie - Roemenië staat elfde op de wereldranglijst en België pas 28ste - hadden de Rode Duivels hadden met de hulp van het talrijk opgekomen publiek toch gehoopt op een stunt.

Nu moeten ze zaterdag stunten tegen het nog hoger ingeschatte Oekraïne om alsnog een plaatsje in de kwartfinales te versieren.

In groep B ging Nederland dinsdag ook zwaar onderuit. Het verloor met 7-1 van Rusland.

Steven Rosiers

Foto's Kristof Van Accom