UZ Leuven ontslaat professor Johan Bellemans

Het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven heeft dinsdag professor Johan Bellemans, diensthoofd orthopedie, ontslagen. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ, bevestigt dinsdagavond een tweet van De Artsenkrant.

drombouts

Het UZ Leuven stelde vast dat er een vertrouwensbreuk was tussen beide partijen. "Er is een vertrouwensrelatie nodig tussen werkgever en werknemer. Door een aantal uitlatingen van Johan Bellemans de voorbije dagen in de pers was die vertrouwensrelatie verstoord", legt Decramer uit. "Het is toegestaan dat onze werknemers hun mening vertolken in de pers, maar sommige van zijn uitlatingen waren over de grens."

Voorts was er volgens Decramer al langer een probleem met Bellemans' functioneren aan het UZ Leuven als diensthoofd orthopedie. De gedelegeerd bestuurder van het ziekenhuis wilde daarover niet in detail treden.

Volgens Decramer was het vertrouwen tussen beide partijen helemaal zoek en ontsloeg het UZ daarom Bellemans. "Dat laat ons toe om naar de toekomst te kijken en van de dienst orthopedie van het UZ Leuven een van de beste van Europa te maken."

Professor Johan Bellemans, orthopedisch chirurg en kniespecialist, haalde in november 2013 de wereldpers met de ontdekking van een tot dusver nooit opgemerkte gewrichtsband in de knie. Hij zei maandag in onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad dat hij verkast naar het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk.

"Ik ga weg met pijn in het hart, maar het gaat echt niet goed met de universitaire ziekenhuizen. De topgeneeskunde vind je tegenwoordig in de grote regionale ziekenhuizen", liet de chirurg optekenen.

Foto Belga