Drie kandidaat-procureurs voor nieuwe arrondissement Antwerpen

De procureurs Annemie Gepts en Erwin Dernicourt zijn samen met Hildegarde Penne de drie kandidaten om het parket van het nieuwe gerechtelijke arrondissement Antwerpen te leiden. Dat raakte zopas bekend.

jatimmermans

Zoals geweten wordt het aantal gerechtelijke arrondissementen op 1 april herleid van 27 naar 12. Ze vallen in principe samen met een provincie. In Antwerpen smelten de huidige drie gerechtelijke arrondissementen (Antwerpen, Mechelen, Turnhout) samen tot één. Antwerpen wordt daarmee het grootste gerechtelijke arrondissement van het land. Tot 23 januari kon men kandideren om het parket van Antwerpen te leiden en tot op heden liepen drie kandidaturen binnen.

Gepts

Annemie Gepts (56) is momenteel procureur in Mechelen. Haar mandaat daar in de herfst van vorig jaar nog met vijf jaar verlengd. Ze studeerde rechten en criminologie aan de VUB. In 1979 begon ze haar carrière als stagiair advocaat in Antwerpen, maar al in 1983 stapte ze over naar het parket van Antwerpen. Daar was ze vooral bezig met leefmilieuzaken én met de financiële criminaliteit. In 1996 stapte ze over naar het Antwerpse parket-generaal. Op 9 september 2008 werd ze procureur van Mechelen.

Penne

Hildegard Penne (47) begon haar carrière als Brussels advocaat, maar kwam in 1996 bij het Antwerpse parket. Ze raakte bekend door zaken als die van de corrupte BOB-er Willy Van Mechelen en van de fraude met regularisatiedossiers (de zaak-Melikov). Penne werkte een tijdlang op het kabinet van Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) en leidt momenteel de Dienst voor Strafrechtelijk Beleid. Ze begeleidde onder meer de omzetting van de Salduzregeling, waardoor iedere gearresteerde verdachte bijstand moet krijgen bij zijn eerste verhoor, in de Belgische wet.

Dernicourt

Erwin Dernicourt (48) is klassiek filoloog (Universiteit Gent) en jurist (VUB). Hij was eerst stagiair-advocaat bij Hans Rieder en ging later als substituut procureur aan de slag in Dendermonde, waar hij zich vooral met financiële dossiers bezighield. Zo leidde hij het onderzoek naar het faillissement van de Boelwerf in Temse. Daarna werd hij magistraat bij het federaal parket en in 2011 procureur van Dendermonde. Hij werkte ook een tijd op het kabinet van ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld)

Dams en Poels

Opmerkelijk is ook wie niét bij de kandidaten is: de huidige procureur Herman Dams en de huidige kabinetschef van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en voormalig procureur van Turnhout Jan Poels. De toekomstplannen van Herman Dams zijn niet bekend. Jan Poels wil nog een tijdje op het kabinet blijven en hij zal daarna kandideren voor een functie in de nieuwe beheersstructuur van het Openbaar Ministerie.

JDW

Foto vlnr.: Annemie Gepts, Hildegard Penne en Erwin Dernicourt

Archiefbeeld GDR, PH, PN