Afscheid van Mimi 'Tante Ria' Peetermans

In de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwe-kapel Elzenveld hebben familie, vrienden en voormalige collega's en studenten dinsdag afscheid genomen van televisiepionier en theaterdocente Mimi Peetermans. De vrouw van acteur Herbert Flack overleed vorige week op 84-jarige leeftijd na een jarenlange ziekte. Flack, die twintig jaar jonger is, prees zijn echtgenote dinsdag voor haar grote levensvreugde en wilskracht zowel tijdens haar carrière als de laatste jaren van haar leven.

dvansant

Tijdens de afscheidsplechtigheid namen onder meer actrice Marilou Mermans en acteur en Flacks studiegenoot Frans Maas het woord om Peetermans te bedanken voor wat ze voor hen had betekend. Onder de 150 aanwezigen waren nog heel wat bekende koppen uit de Vlaamse theater-, dans- en televisiewereld, zoals David Davidse, Jef De Smedt en schrijver Pieter Aspe.

Peetermans raakte bij het grote publiek bekend als "Tante Ria", een van de copresentatrices van de kinderpogramma's van "Nonkel Bob" Davidse in de jaren 50 en 60. "Maar haar grote passie en ambitie lagen elders", verwees Flack dinsdag naar haar theatercarrière. Peetermans, een licentiate tekenen, was immers docente kostuumgeschiedenis aan de legendarische Studio Herman Teirlinck en ontwierp zelf decors en kostuums voor talloze theater- en dansproducties.

"Ook op dat vlak was ze eigenlijk een pionier, ze ging er de strijd aan in een echt mannenbastion", aldus nog Flack, die als 20-jarige student een relatie begon met de toen 40-jarige lerares, binnen het jaar met haar trouwde en haar de laatste jaren bleef verzorgen hoewel hij tevens een nieuwe vriendin had.

Foto Bert Hulselmans BELGA