Antwerpen krijgt 1.136 euro per inwoner

Print
Antwerpen krijgt 1.136 euro per inwoner

Antwerpen krijgt 1.136 euro per inwoner

Gent en Antwerpen zijn opnieuw de grootste slokop bij de verdeling van de subsidies uit het Gemeentefonds. Het gaat om een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de lokale overheden. Beide steden krijgen meer dan duizend euro per inwoner, wat in het verleden al vaak tot protest leidde bij andere steden en gemeenten. Sommigen onder hen krijgen slechts honderd euro.

De gemeenten halen gemiddeld een vijfde van hun inkomsten uit de Vlaamse subsidie. Het bedrag dat ze krijgen per inwoner loopt sterk uiteen en wordt berekend op basis van criteria als centrumfunctie, fiscale draagkracht en open ruimte.

Vorig jaar viel er 2.171.222.000 euro te verdelen uit het fonds, of 3,49 procent meer dan in 2012. Gent krijgt met 1.169 euro het hoogste bedrag per inwoner, een lichte stijging tegenover de 1.139 euro van vorig jaar. In totaal krijgt de stad zo de beschikking over ruim 282 miljoen euro.

Antwerpen volgt net als vorig jaar op de tweede plaats, met 1.136 euro per inwoner. Gezien het grotere aantal inwoners leidt de optelling tot zowat het dubbele totaalbedrag: 577 miljoen euro. De kloof met de nummer drie in de rangschikking is groot: Brugge krijgt 552 euro per inwoner.

Onderaan de rangschikking bengelen Sint-Martens-Latem (96 euro), Kraainem (105 euro) en Overijse (110 euro).

De verdeling van het fonds leidt steevast tot gekissebis tussen de burgemeesters en de Vlaamse overheid. Zo vindt Leuven het oneerlijk dat het grote aantal studenten in de stad niet in rekening wordt genomen. In september stelde de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten nog een motie op om een rechtmatiger verdeling te vragen.

Archieffoto JVDP
BELGA