Oekraïense premier treedt af

De eerste minister van Oekraïne, Mykola Azarov, heeft zijn ontslag aangeboden aan de president. Dat heeft de persdienst van de regering in Kiev dinsdag meegedeeld. Het aftreden van Azarov is een van de eisen van de pro-Europese oppositie rond politicus en bokskampioen Vitali Klitsjko.

dvansant

Het gaat om een persoonlijke beslissing van Azarov. Hij vroeg president Viktor Janoekovitsj om zijn ontslag te aanvaarden, voor een "vreedzame oplossing van het conflict", zo meldt het persbureau Interfax.

Azarov noemde zijn beslissing een maatschappelijk-politiek compromis. Het is niet onmiddellijk duidelijk hoe Janoekovitsj op de beslissing van Azarov zal reageren.

De eerste minister omschreef de huidige crisis in zijn land als een bedreiging voor de economische en sociale ontwikkeling, en als een bedreiging voor iedere Oekraïense burger.

In het Oekraïense parlement vindt dinsdag een bijzondere zitting plaats over de crisis in het land, die in november vorig jaar is uitgebarsten na de beslissing van Janoekovitsj om een associatie-akkoord met de Europese Unie niet te tekenen. In ruil koos hij voor toenadering tot Rusland.

Foto Reuters BELGA