Hein Verbruggen: "Lance Armstrong liegt"

Hein Verbruggen, UCI-voorzitter van 1991 tot en met 2005, was maandagavond te gast in het programma 'één op één' op de NOS van presentator Sven Kockelman. Daarin weerlegde hij onder andere enkele uitlatingen van Lance Arsmtrong, die stelde dat de Nederlandse voorzitter van de Internationale Wielerunie wel degelijk wist van twee positieve dopingtests.

jatimmermans

"Ik heb nooit positieve dopingtests weggemoffeld. Lance Armstrong had zeker en vast geen 'deal' zoals hij dat zelf zegt met mij, noch met de UCI. Lance Armstrong liegt als hij zegt dat ik op de hoogte was van zijn positieve dopingtests in de Tour de France van 1999 en de Ronde van Zwitserland in 2001", stelde Hein Verbruggen in het Nederlandse televisieprogramma.

"De positieve test op cortisone in de Tour de France van 1999 werd trouwens niet door de UCI gedaan, maar door het Franse Ministerie. De cortisone kwam door een zalf in het lichaam van de renner en daar had hij een geldig doktersbewijs voor. Geen probleem dus. In de Ronde van Zwitserland 2001 was er iets verdacht met zijn bloedwaarden, wat zou kunnen duiden op het gebruik van EPO. Armstrong zat dichtbij, maar wel onder de limiet. Ook toen ging hij dus totaal vrijuit. Trouwens ik kon onmogelijk een positief geval verdoezelen. Het dopinglab stuurt niet alleen een rapport naar de UCI, maar ook naar andere instanties. Armstrong liegt dus."

Archiefbeeld AFP

Meer over Lance Armstrong