Advocatuur: "Nog maar zelden democratisch debat in het parlement"

"Er is nog maar zelden een democratisch debat in het parlement". Die vlijmscherpe woorden kwamen van Edgar Boydens, de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies die de 10.000 Vlaamse advocaten overkoepelt. Hij gaf zopas op de nieuwjaarsreceptie van de Orde pittige kritiek op het parlement, op minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en op staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez (sp.a).

jatimmermans

"Fientje Moerman klaagde onlangs dat de media de politici te hard aanpakken. Maar ligt dat niet aan het politiek systeem zelf? In het parlement is het democratisch debat nog zelden aan de orde. Over de gerechtelijke hervorming (die het aantal gerechtelijke arrondissementen herleidt van 27 tot 12, nvdr.), de grootste vernieuwing sinds het gerechtelijk wetboek van 1967, discussieerde de Kamer 32,5 uren en de Senaat 27,5 uren. De partners van Justitie werden zelfs niet gehoord. Commissiewerking, partijcenakels, interkabinettenwerkgroepen zijn de fora van besluitvorming, niet meer het parlement" aldus voorzitter Boydens.

Volgers

Volgens de voorzitter van de Orde zijn onze politici te veel "volgers" geworden "met een toevloed van steekvlamwetgeving tot gevolg". Hij viel uit tegen minister van Justitie Turtelboom omdat die de Orde nog altijd niet voor een inhoudelijk debat heeft uitgenodigd over de hervorming van de rechtsbijstand. Tezelfdertijd maakte hij het voorstel van de Orde bekend.

Gratis rechtsbijstand beperken

Omdat de kosten van de gratis rechtsbijstand de pan uitswingen, lanceert de Orde een reeks voorstellen. Het aantal groepen dat automatisch recht heeft op een pro-Deoadvocaat moet drastisch beperkt worden en voor zaken onder de 250 euro mag kosteloze rechtshulp gewoon niet meer kunnen, zo menen de advocaten. Iedereen die een pro-Deoadvocaat wil, moet bovendien een beperkte eigen bijdrage betalen en de balie moet manifest ongegronde rechtszaken onmiddellijk kunnen weigeren. Verder moet de toegang tot gratis rechtsbijstand berekend worden op álle inkomsten, niet alleen op loon, dop of leefloon, maar ook op basis van vermogen. Nu kan iemand met vijf eigen huizen, maar met een dop, gratis rechtsbijstand krijgen. De vergoeding voor de prestaties die de advocaten leveren moet tot minstens 75 euro per uur worden opgetrokken.

BTW-plicht

Maar ook staatssecretaris van Fraudebestrijding, John Crombez (sp.a) kreeg een flinke veeg uit de pan. Niet alleen werd hij systematisch de "staatssecretaris voor de bestrijding van sociale en fiscale advocaten" genoemd, ook kondigde Boydens aan dat de Orde naar het Grondwettelijk Hof stapt tegen de pas ingevoerde BTW-plicht voor advocaten. "De minister van financiën stelde ons voor om een regeling uit te werken voor geschillen rond het beroepsgeheim bij BTW-controles. Maar die regeling is er nog altijd niet".

Politiestaat

Crombez kreeg verder forse kritiek op de wet die het "strafuitvoeringsonderzoek" (SUO) invoert. "Daardoor kan het parket zonder controle van een rechter familieleden van mensen die hun boetes niet betalen laten afluisteren en bij hen huiszoekingen laten doen. Als zoiets in Zuid-Amerika of Noord-Afrika zou gebeuren, dan spreekt men van een politiestaat", aldus nog Boydens.

JDW

Archiefbeeld Photo News