Gentse studenten seksuologie willen weten waarom mensen vrijen

Uit een lijst van 139 motieven willen seksuologen in opleiding aan de Gentse Universiteit en UZ Gent weten wat nu precies Belgen overhaalt om de liefde te bedrijven. Het anoniem publieksonderzoek staat open voor iedereen die seksueel actief is, al worden jongeren, ouderen, mensen met gezondheidsproblemen en transgenders extra aangemoedigd.

mceulemans

In een Amerikaans onderzoek van 2007 werden maar liefst 237 redenen genoemd om seks te hebben. De Gentse onderzoekers namen die resultaten als uitgangspunt en selecteerden 139 motieven om bij de Belgische bevolking verder uit te diepen. "Onderzoek focust zich te veel op seksueel gedrag, maar gedrag op zich zegt niet veel", verduidelijkt Marieke Dewitte van de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie (UGent) het opzet.

Motief

"Wij willen weten met welk motief mensen vrijen, om de belevingscomponent onderliggend aan het gedrag te bekijken." De onderzoekers willen onder meer weten of mensen seks hebben omwille van zichzelf, voor de relatie, het fysieke of het materiële.

Behalve een bevraging van de "gemiddelde Vlaming" zijn de seksuologen in opleiding specifiek geïnteresseerd in mensen met specifieke gezondheidsproblemen, zoals obesitas of een oncologische aandoeningen, omdat veel van die (chronische) aandoeningen een invloed hebben op seksualiteit. Daarnaast hopen de onderzoekers ook transgender personen te bereiken, jongeren tussen 16 en 18 jaar, 55-plussers en personen met een seksueel probleem.

Deelname

Aan de anonieme publieksenquête kan iedereen via www.waaromseks.be deelnemen, tot en met 23 maart. De eerste resultaten van het onderzoek zouden tegen de zomer klaar zijn.

Belga, archieffoto