Obama wil Michael Rogers als nieuwe NSA-baas

VS-president Barack Obama wil viceadmiraal Michael S. Rogers benoemen tot nieuwe chef van de zwaar in opspraak gekomen inlichtingendienst NSA (National Security Agency), zo weet maandag de krant Washington Post.

mceulemans

De officiële benoeming van de huidige bevelhebber van de Tiende Vloot volgt "binnenkort", aldus de krant onder aanhaling van welingelichte bronnen. Rogers zou aldus de opvolger worden van generaal Keith Alexander, die op 14 maart met pensioen gaat. Obama heeft Rogers onlangs persoonlijk hierover aangesproken, en dat is volgens de Post een ongewone stap voor een president.

Snowden

De NSA is in een uiterst negatief daglicht komen te staan na een resem onthullingen (onder andere door klokkenluider Edward Snowden) over het massale afluisterprogramma van private personen, politici en bedrijven door de dienst, en door kritiek op het "nutteloze" of alleszins weinig baat opleverende Big Brother-programma.

Geconfronteerd met de kritiek besloot Obama onlangs de dienst een beetje aan banden te leggen. Obama krijgt ook tegenwind van de oppositionele Republikeinen in het Congres, niet zozeer omdat zij de privacy hoog in het vaandel voeren, maar omdat zij koste wat het kost Obama willen kelderen.

Rogers geldt al langer als favoriet voor de opvolging van Alexander. Hij heeft al een carrière van dertig jaar in het US Army achter de rug.

Belga, archieffoto

Meer over Barack Obama