Belgische consumenten eten te veel zout

Belgische consumenten nemen per dag ongeveer 9 gram zout op. Dat is drie keer meer dan dat we echt nodig hebben. Consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt dat de voedingsindustrie verantwoordelijk is voor dit pobleem en wil dat er een Europese maatregel komt.

jvanlint

Volgens een onderzoek van Test-Aankoop bevatten heel wat voedingsmiddelen nog altijd te veel zout. "75 procent van het zout dat we eten krijgen we binnen via voedingwaren zoals brood, kaas en verwerkte voedingsmiddelen. 10 procent zout is van nature in onze voeding aanwezig", aldus Testaankoop. Consumenten kunnen er zelf op letten hoeveel zout ze aan hun eten toevoegen, maar dat vertegenwoordigt slechts 15 procent van de dagelijkse zoutinname, zegt de organisatie nog.

Ondanks de algemene noodzaak van een zoutverlaging in voedingsmiddelen zijn de resultaten in bepaalde sectoren en productcategorieën slechter dan bij eerdere onderzoeken. Verder onthult het onderzoek dat 25 procent van de voorverpakte voedingswaren het zoutgehalte niet vermeldt.

Wanneer dat wel het geval was, stelde de consumentenorganisatie bij één op de vier producten een hoger of lager zoutgehalte vast dan vermeld. De consumentenorganisatie vraagt dat er een Europese aanpak komt voor het probleem.

JaVL

Foto PN