Ruzie over 220.000 euro in marinefraudeproces duurt voort

Zeven jaar na de uitspraak van de Hasseltse correctionele rechtbank in het marinefraudeproces is het gekissebis tussen de Belgische staat en vier veroordeelden over de burgerlijke afhandeling nog bezig.

mceulemans

Maandag boog de Hasseltse correctionele rechtbank zich over het burgerlijk luik, waarbij de Belgische staat nog zo'n 220.000 euro claimt van vier veroordeelden. Een eerste discussie gaat over de al dan niet bevoegdheid van de drie rechters in Hasselt. De uitspraak volgt op 24 februari.

Overheidsgeld

In 2007 werden oud-militair en aannemer Marc Luypaerts, gepensioneerd kolonel Noël Vaessen, indertijd adviseur van prins Laurent, veroordeeld voor fraude met overheidsgeld bij de marine. Omdat de Belgische staat zeven jaar geleden de exacte schade niet kon begroten, wees de rechtbank de staat provisioneel 1 euro toe.

Aanvankelijk was een procedure opgestart bij de burgerlijke rechtbank in Brussel, maar daar werd geoordeeld dat Hasselt zich moest uitspreken. Volgens advocaat Elisabeth Duffeleer namens de Belgische staat zijn de rechters in Hasselt wel bevoegd, terwijl de verdediging, met advocaten Jean Vanderhasselt, Tom Van Maldergem en De Decker, het tegendeel beweert.

Luypaerts aanwezig

Marc Luypaerts uit Hoensbroek was in eigen persoon zonder raadsman aanwezig. Hij heeft naar eigen zeggen geen geld om een advocaat te betalen.

Belga, archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio