Herfsthangmatspin is 'Europese spin van het jaar 2014'

De herfsthangmatspin, die een horizontaal web met vaak verticaal oplopende draden weeft, is verkozen tot 'Europese spin van het jaar 2014'. Dat beslisten arachnologische verenigingen uit 26 Europese landen voor de tiende keer. Met de verkiezing hopen ze spinnen positiever in beeld te brengen.

mceulemans

De herfsthangmatspin behoort tot de familie van de hangmatspinnen. "Na de springspinfamilie is die, met 4.461 soorten, de grootste spinnenfamilie ter wereld", verduidelijkt Koen Van Keer van Arabel, de Belgische Arachnologische Vereniging.

Mat-achtig web

Hangmatspinnen weven een karakteristiek web, waaraan ze hun naam danken. Het bestaat uit een horizontaal, mat-achtig gedeelte, dat via een dradenconstructie langs boven en onder is opgespannen. "Je vindt de spin bijna altijd ondersteboven hangend aan de horizontale mat.

Wanneer een prooi tegen de verticale draden vliegt, valt ze vervolgens op het matgedeelte waaronder de spin hangt. Die volgt de trillingen die de prooi in het web veroorzaakt en kruipt tot onder de plek waar de prooi zich bevindt. Vervolgens bijt ze, door haar web, in de prooi en injecteert die met gif."

Vrij groot

De herfsthangmatspin is te herkennen aan de combinatie van driehoekige tekeningen op het achterlijf en de donkere stemvork-vormige tekening op het kopborststuk, het voorste gedeelte van het spinnenlichaam. De herfsthangmatspin is ook groter dan de meeste andere Belgische hangmatspinnen en meet vijf tot zeven millimeter, poten niet meegerekend.

De volwassen mannetjes zijn duidelijk slanker en hebben opvallend grote monddelen. De soort heeft ook nog interessante biologische kenmerken: de vrouwtjes lokken rond september de mannetjes voor de paring naar hun web via seksferomonen en de mannetjes vertonen zeer partnerbewakend gedrag. De herfsthangmatspin in niet bedreigd en is de meest aangetroffen hangmatspin.

Belga, archieffoto