Nederland mag grens met België sluiten wanneer Obama komt

Als het nodig is, kan Nederland de grens met zijn buurlanden België en Duitsland sluiten tijdens de top over nucleaire veiligheid op 24 en 25 maart in Den Haag. De overheid kan die maatregel nemen als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn dat er "potentieel gewelddadige groepen" naar Nederland komen die de veiligheid van de top kunnen bedreigen.

fvranckx

Dat heeft Dick Schoof, nationaal coördinator voor terrorismebestrijding en veiligheid in Nederland, maandag tijdens een persconferentie meegedeeld.

Aan de grens met Duitsland en België zal er ook scherper toezicht zijn. Daarnaast zal ook de grenscontrole op de lucht- en zeehavens en op de internationale treinen intensiever worden.

"Het is niet de bedoeling om demonstranten tegen te houden", zegt een woordvoerder van de politie. "Het is wel de bedoeling om kwaadwillenden te herkennen en te onderscheppen. Ook zullen we de informatie over demonstranten die doorgelaten worden doorgeven aan de politie, zodat ze weten wie er aan komt."

Nu en dan zullen er controles zijn onder reizigers uit Europa. Dat gebeurt op basis van specifieke informatie of als iemand zich verdacht gedraagt.

Er zullen in totaal 58 wereldleiders, onder wie ook Amerikaanse president Barack Obama, de nucleaire top in Den Haag bijwonen. Nederland zet in totaal 13.000 agenten in voor de beveiliging.

Belga, Archieffoto PN

Meer over Barack Obama