Wathelet wil geen centrumrechtse meerderheid met N-VA

CdH-staatssecretaris Melchior Wathelet heeft maandag zijn twijfels geuit over het op de been brengen van een centrum-rechtse meerderheid aan Vlaamse kant. Hij ziet dat op zich wel zitten, maar voelt weinig voor de komst van N-VA die dat zou impliceren. "Hoe dichter je komt bij een centrum-rechtse meerderheid, dus met de N-VA, hoe gevaarlijker het wordt voor het land."

dvansant

Een alliantie CD&V - Open Vld op federaal niveau zou Wathelet "helemaal niet slecht vinden", zo liet hij maandag verstaan op de RTBF-radio. Niettemin plaatste hij daar meteen een stevige "maar" bij.

Wathelet verwacht immers dat liberalen en christendemocraten ook N-VA aan boord zouden nemen om een meerderheid te halen aan Vlaamse kant. En de N-VA, dat ziet hij veel minder zitten. De cdH'er verwijst daarbij naar de aanslepende institutionele crisis van 2010-2011 en de vruchteloze pogingen om een federaal akkoord te sluiten met de Vlaams-nationalisten. "Hebben we zin om opnieuw 561 dagen in lopende zaken door te brengen? "

Wathelet ging ook in op de uitspraken van MR-vicepremier Didier Reynders zaterdag, die in De Tijd stelde dat een federale regering met Bart De Wever als premier voor hem mogelijk is.

Wathelet ziet zichzelf alvast geen vicepremier zijn in zo een regering. "Dat is een echte nachtmerrie", klonk het nog. "Ik kan me niet voorstellen dat de N-VA in een regering stapt om haar programma niet uit te voeren."

"Zeggen dat hij (De Wever) een goede premier zou kunnen zijn, zou extreem gevaarlijk zijn", klonk het op Bel-RTL intussen ook uit de mond van cdH-minister Marie-Dominique Simonet.

BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer