Nieuwe methode spoort kankerverwekkende HPV-infecties sneller op

Isabel Micalessi, een doctoraatsstudente aan de Universiteit Antwerpen, heeft nieuwe onderzoeksmethodes ontwikkeld om infecties met het kankerverwekkende humaan papillomavirus (HPV) sneller op te sporen.

dvansant

HPV veroorzaakt baarmoederhalskanker, de derde meest voorkomende kanker bij vrouwen wereldwijd. De ziekte is dodelijk als ze niet tijdig ontdekt en behandeld wordt. Micalessi schreef een doctoraat over het humaan papillomavirus. "De aanwezigheid van HPV in de baarmoederhals betekent dat men risico loopt op kanker. Gelukkig worden HPV-infecties meestal spontaan opgeruimd door het afweersysteem. Om het risico op kanker exact in kaart te kunnen brengen, is er nood aan diagnostische analyses. Tests die de hoeveelheid virus bepalen of het virustype identificeren, kunnen hierbij helpen. Ook het opsporen van veranderingen van humane eiwitten in HPV-geïnfecteerde cellen kan hierin een rol spelen."

Micalessi stelde in haar doctoraat een nieuwe methode voor om HPV makkelijker en goedkoper op te sporen. "In samenwerking met het internationale gezondheidszorgbedrijf Fujirebio Europe (voorheen Innogenetics) werd een erg gevoelige real-time PCR methode ontwikkeld. PCR, oftewel polymerase-kettingreactie, is een manier om kleine hoeveelheden DNA te vermenigvuldigen tot er genoeg is om het te analyseren. Hiermee kan een breed spectrum aan HPV-types opgespoord worden, tegen een lagere kostprijs en sneller dan met de conventionele aanpak. De nieuwe PCR-methode wordt daartoe verspreid als RUO (research use only) kit, dus voor onderzoeksdoeleinden."

De strategie zal verder worden onderzocht om ze in de toekomst te kunnen gebruiken voor kankerpreventie. Een eerste testproject verliep alvast succesvol, zo meldt de universiteit.

Foto AFP: Een HPV-vaccinatie DEVA