'Marlboro Man' sterft aan longziekte veroorzaakt door roken

Eric Lawson, die aan het eind van de jaren zeventig gestalte gaf aan de ruige "Marlboro Man" in de reclamecampagnes van dat sigarettenmerk, is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Lawson stierf aan een longaandoening die het gevolg is van overvloedig roken.

dvansant

Lawson stierf in zijn woning in San Luis Obispo (in de Amerikaanse staat Californië) aan een chronisch obstructieve longziekte (COPD), zo maakte zijn vrouw Susan Lawson zondag (lokale tijd) bekend. Het overlijden vond op 10 januari plaats.

Lawson verscheen van 1978 tot en met 1981 in de reclames van Marlboro. Als acteur was hij daarnaast ook in tientallen films en tv-reeksen te zien. De gespecialiseerde website IMDb vermeldt - vaak kleinere - rollen in bekende series als CHiPs, Charlie's Angels, Dynasty, The A-Team en Baywatch. Zijn carrière werd beëindigd als gevolg van verwondingen die hij in 1997 opliep op de filmset van een western, zo zegt zijn vrouw aan The Washington Post.

Later verscheen hij nog in antirookcampagne waarin de Marlboro Man geparodieerd werd. Lawson, die op zijn veertiende was beginnen roken, bleef wel aan zijn sigaret verknocht tot op het moment dat COPD bij hem werd vastgesteld.

Het is niet de eerste keer dat een acteur of een model dat reclame maakte voor Marlboro, sterft aan een ziekte die het gevolg is van roken. Zo overleed David Millar in 1987 aan emfyseem, David McLean stierf in 1995 aan longkanker.

Archieffoto: Lawson als de Marlboro Man BELGA