Oekraïense regering dreigt met noodtoestand

De Oekraïense minister van Justitie, Jelena Loekasj, heeft maandag de betogers opgeroepen om haar ministerie in Kiev te verlaten. De manifestanten houden dat gebouw sinds zondagavond bezet. Als het ministerie van Justitie niet ontruimd wordt, dreigt de minister ermee om de zaak te bespreken met de nationale veiligheidsraad, die dan kan overgaan tot de uitroeping van de noodtoestand.

dvansant

De tegenstanders van de regering hadden zondagavond het ministerie van Justitie, in het centrum van de hoofdstad, bestormd. Sindsdien houden ze het volledige gebouw in handen.

Maar nu de overheid dreigt met het uitroepen van de noodtoestand, vraagt ook de Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko aan de demonstranten om het ministerie te ontruimen. "Ze willen blijven, maar ik wil proberen hen van het tegendeel te overtuigen", verklaarde de gewezen bokskampioen. De ontruiming is nodig om een politieke oplossing voor het conflict te vinden en om provocaties te vermijden, klinkt het nog.

De betogers hebben in Oekraïne al meerdere overheidsgebouwen in handen. Ook in de industriesteden Dnjepropetrovsk en Zaporizja proberen de tegenstanders van de regering naar eigen zeggen openbare gebouwen onder controle te krijgen. In Zaporizja, in het zuiden van het land, heeft de politie traangas ingezet om een bestorming van een overheidsgebouw te voorkomen. De aanhangers van de oppositie reageerden daarop door stenen naar de agenten te gooien. Volgens de lokale media zijn daarbij ook gewonden gevallen.

Foto AFP BELGA