Apen zijn betere beleggers

Zondag werd in 'De Zevende Dag' het debat over de verloning van de Dexia-top verdergezet. De inzet van de discussie is bekend. De restbank - met in portefeuille o.a. 230 miljard euro aan rommelkredieten en daarmee de meest slechte bad bank in Europa - wordt mee overeind gehouden met leningen en kapitaal van de Belgische staat. Mocht de bank over de kop gaan, dan kost dat de staat - lees de Belgische belastingbetaler - 43 miljard euro. Dat moet absoluut voorkomen worden en om dat te doen zijn bekwame mensen nodig. En zo’n mensen kosten geld. Maar hoeveel mogen ze kosten?

tmas

Voor minister Koen Geens is het simpel, die mensen verdienen een fors loon. “Want geef je nootjes, dan krijg je aapjes”, is zijn redenering. Is dat zo? En waarom geen apen? In de Verenigde Staten organiseert men jaarlijks een wedstrijd tussen een chimpansee en professionele beleggers. De geleerde beleggers selecteren hun aandelen op basis van grondige analyses, de chimpansee selecteert zijn aandelen door wat pijltjes te gooien naar een bord. Een jaar later heeft de chimpansee bijna altijd een hoger rendement.

Ze deden het experiment over in Nederland. Slechts één duur betaalde analist van een grote bank deed beter dan de aap, vier andere even dure analisten van andere banken moesten hun meerdere erkennen in de aap die hiervoor beloond werd met een forse bonus in de vorm van… nog meer apennootjes. In het Amerikaanse Orlando was er een experiment met een kat. Die haalde 11 procent rendement, de beleggers raakten niet verder dan 3,5 procent. En in het Nederlandse Harderwijk experimenteerde men met een dolfijn. Die haalde zelfs een rendement van 27 procent.

Laten we weer ernstig worden en aannemen dat je geen apen maar uitermate bekwame mensen nodig hebt om Dexia zonder accidenten te liquideren, dan dringt zich de vraag op hoeveel men die mensen moet betalen. 350.000 euro? 450.000 euro? Nog meer? We weten het niet, we zijn niet gewoon te rekenen met zo’n hoge bedragen. Ongetwijfeld is er een marktprijs.

En toch is er een vraag waar ik maar geen antwoord op krijg. Zou het echt zo zijn dat iemand die 450.000 euro verdient zoveel beter presteert dan iemand die 350.000 euro verdient? Zou het echt zo zijn dat iemand die 450.000 euro verdient zo veel harder wil werken dan iemand die 350.000 euro verdient? Wat denkt u? Voor mezelf ken ik het antwoord. In juni krijg ik vakantiegeld en in december een dertiende maand. Het zijn twee maanden waarvan ik denk: zo zou elke maand moeten zijn. Het heeft me nooit belet om de tien andere maanden even hard mijn best te doen.

Eric Donckier

Meer over Koen Geens