"Postnatale depressie kan iedereen overkomen"

Dertien procent van de pas bevallen vrouwen krijgt af te rekenen met een postnatale depressie. Vier op de tien van deze vrouwen blijven zich tot een jaar en zelfs langer slecht voelen. Kim Thijs (38) kijkt hier niet van op. De Zoerselse maakte het zelf mee.

dvansant

Uit een nieuw internationaal onderzoek van Sara Casalin van de onderzoeksgroep Klinische Psychologie van de KU Leuven blijkt dat niet alleen meer vrouwen dan algemeen verondersteld een postnatale depressie krijgen, maar dat die toestand ook veel langer aanhoudt dan de periode van drie tot zes maanden zoals men altijd zegt. Vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie voelen zich een tijd lang droevig, zijn prikkelbaar, hebben een laag zelfbeeld en beleven geen plezier aan hun baby en hun leven. Jonge alleenstaande moeders lopen meer risico, zo leert het onderzoek. Op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen volgens Casalin langdurige postnatale depressies beter begeleid worden en alle betrokkenen juister geïnformeerd.

Dat een postnatale depressie zelfs de grootste optimist kan overkomen en langer dan een jaar kan duren, weet ook Kim Thijs (38) uit Halle-Zoersel. “Ik ben nog tot twee jaar na de geboorte van Seppe, nu zes jaar, in behandeling gebleven bij psychiater Ria Docx van de Moeder-Baby-Eenheid van het Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis in Zoersel. Zij is mijn redder geweest. Niet dat ik me dan nog constant slecht voelde, maar op de momenten dat ik voelde dat de vermoeidheid en angstgevoelens opnieuw de kop opstaken, maakte ik een afspraak met haar. Het is belangrijk om lang genoeg alert te blijven en naar je lichaam en geest te luisteren.”

Kim en haar partner David moesten zeven jaar proberen om zwanger te worden. “Omdat mijn moeder enkele jaren voordien overleden was aan borstkanker en ik familiaal erfelijk belast ben om borstkanker te krijgen, mocht ik geen hormonenstimulatie krijgen. Toen ik zwanger raakte, waren we alletwee dolgelukkig. Seppe was een méér dan gewenst kind. Mijn zwangerschap verliep zalig. Ik ben van nature een opgewekt en vrolijk persoon. Er was geen enkel voorteken dat ik vatbaar zou zijn voor een postnatale depressie.”

Lees meer in uw krant

Foto Dirk Kerstens: Kim Thys met zoontje Seppe KRISTIN MATTHYSSEN