Vlamingen trekken naar eerste sneeuw

Veel Vlamingen hadden er dit weekend een autorit van bijna twee uur voor over om hun kinderen wat sneeuwpret te gunnen. Op de hoogste toppen in de Ardennen ligt een tapijt van tien tot dertien centimeter. Ook in Vlaanderen komen er enkele ijsdagen aan.

dvansant

Eerste sneeuwpret

Donderdag wordt de koudste dag van de week, maar de slede hoeft u nog niet boven te halen. Voor sneeuwpret zal u komend weekend opnieuw naar de Ardennen moeten, zoals Sylvie Pannier, haar partner Joeri Hermans en hun dochtertje Margot (3) uit Temse zaterdag impulsief al deden. “We hadden vrijdagavond gehoord dat het zou sneeuwen. Zaterdagmiddag aan tafel zeiden we ineens tegen elkaar dat het toch leuk zou zijn om naar de Hoge Venen te rijden voor een wandeling. We vertrekken op 16 februari naar Oostenrijk. Ons dochtertje heeft nog nooit echt zo bewust sneeuwpret beleefd. Bij het woord ‘sneeuw’ begon ze meteen te springen, te dansen en gillen ‘Joepie!’ Er was dus geen weg terug. Ook grote broer Arno (19) was meteen bereid om mee te gaan.”

Volop ravotten

Sylvie en haar gezin vertrokken om 12.30u en kwamen iets voor 14.30u aan. “We hadden wel even schrik, want vijf minuten voor de Baraque Michel was er nog geen spoor van sneeuw. Maar eenmaal het kruispunt voorbij reden we ineens door een winterlandschap. Zo’n duidelijke sneeuwgrens had ik nog nooit gezien.” Sylvie vond het zeker de moeite waard om voor anderhalf uur wandelen die lange autorit te maken. “Het was schitterend winterweer met een mooie blauwe lucht, niet té koud en Margot heeft volop kunnen ravotten. We konden sneeuwballen gooien, een sneeuwman maken en slederijden. De sneeuw is van uitstekende kwaliteit en kleeft goed. Er liepen flink wat Vlamingen en Nederlanders rond.”

Foto MiSt KRISTIN MATTHYSSEN

Meer over weer