Burgemeester Merksplas is de populairste - Bekijk de score van uw bestuur

Print

Burgemeester Merksplas is de populairste - Bekijk de score van uw bestuur

De burgemeester van de Kempense gemeente Merksplas, Frank Wilryckx (Leefbaar Merksplas), is de populairste burgervader van de provincie Antwerpen. Op Vlaams vlak moet hij enkel burgemeester Sandy Evrard (MLM) van Mesen voor zich dulden. Ook de burgemeester van Vorselaar, Lieven Janssens (Actiev), scoort erg goed bij de inwoners van zijn gemeente.

Dat blijkt uit een grootschalige bevraging bij 116.000 Vlamingen door het onderzoeksbureau iVox en Het Nieuwsblad in het kader van Het Gemeenterapport.

Bewoners Vorselaar meest tevreden

De Vlaming is doorgaans behoorlijk tevreden over hoe er bestuurd wordt in zijn stad of gemeente. De Vlaming geeft een gemiddelde score van 64,2% aan zijn gemeentebestuur. In de provincie Antwerpen zijn de inwoners van de Kempense gemeente Vorselaar (77%) het meest tevreden met hun bestuur. Op de tweede plaats volgt Merksplas met 75,9%.

De grote steden in de provincie doen het niet onaardig. De inwoners van de stad Mechelen zijn behoorlijk mild voor hun bestuur dat ze een score van 62,4% geven. De stad Antwerpen volgt even verderop met een score van 60,9%. Dat moet een opsteker zijn voor de centrumrechtse coalitie want het vorige bestuur onder leiding van de sp.a van Patrick Janssens scoorde op het einde van de legislatuur maar 55,7%. De stad Turnhout doet het heel wat minder goed. Het Turnhoutse bestuur wordt net niet gebuisd (51,1%), maar het vorige Turnhoutse bestuur deed nog slechter (45,1%).

De populairste burgemeester van de provincie blijkt Frank Wilryckx van de gemeente Merksplas te zijn. Zijn inwoners bedenken hem met een gemiddelde score van 79%. Over heel Vlaanderen moet hij enkel onderdoen voor de burgemeester van Mesen Sandy Evrard. Op de vijfde plaats in Vlaanderen staat Lieven Janssens, de burgemeester van Vorselaar met een score van 78,3%.

Scores van de burgemeesters van enkele belangrijke Antwerpse steden en gemeenten:

De Wever doet beter dan Janssens

Gemiddeld krijgen de burgemeesters in Vlaanderen een score van 62,7%. Bart De Wever (N-VA), de burgemeester van de stad Antwerpen, scoort net onder dat gemiddelde (60,6%), maar doet het bij de Antwerpse kiezer wel een stuk beter dan zijn voorganger Patrick Janssens (sp.a). Bart Somers (Open Vld), de burgemeester van Mechelen, blijft ongeveer op hetzelfde populariteitspeil steken (59,7%). Het hoeft waarschijnlijk ook niet te verbazen dat de ontslagnemende (ex-)burgemeester van Turnhout Erwin Brentjens (N-VA) na alle perikelen gebuisd wordt (44,9%).


Bekijk de scores van de burgemeesters van de Vlaamse centrumsteden:

In Vlaanderen zijn in 2013, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, heel wat nieuwe besturen aan de slag gegaan. De Vlaming is verdeeld over de vooruitgang in zijn gemeente of stad. 17% van de Vlamingen vindt dat er nu beter bestuurd wordt. Eveneens 17% ziet dan weer een achteruitgang. De grote meerderheid van de Vlamingen (58%) ziet echter geen verschil met het vorige bestuur.

Antwerpen verdeelde stad

Dat Antwerpen een verdeelde stad blijft blijkt eens te meer uit deze cijfers. 31% vindt dat er onder Bart De Wever beter bestuurd wordt, maar 27% vond het dan weer beter onder Patrick Janssens. 33% vindt dat het onder De Wever noch beter, noch slechter is. De grote meerderheid van de inwoners van Mechelen (61%) ziet weinig verschil tussen de huidige coalitie onder Bart Somers en de vorige. In Turnhout vindt 38% dat er onder Brentjens slechter bestuurd werd dan voor de verkiezingen. Amper 11% vond het beter onder de N-VA-burgemeester.

Foto Mia Uydens (burgemeester van Merksplas Frank Wilryckx, centraal in beeld)