Tevredenheid over nieuwe perspectieven voor IJzeren Rijn

Print
Tevredenheid over nieuwe perspectieven voor IJzeren Rijn

Tevredenheid over nieuwe perspectieven voor IJzeren Rijn

Vlaams minister-president Kris Peeters en Voka reageren tevreden op de berichten dat de regering van Noordrijn-Westfalen de reactivering van de IJzeren Rijn bovenaan de politieke agenda heeft geplaatst. De Kamer van Koophandel Limburg heeft dat nieuws vernomen van de collega's van de Kamer van Koophandel IHK Aken.
Volgens een persbericht van Voka - Kamer van Koophandel Limburg heeft de plaatselijke minister van Transport Michael Groschek de reactivering van de IJzeren Rijn met hoogste prioriteit opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan, het mobiliteitsplan voor Noordrijn-Westfalen. "Dit is een heel belangrijke stap voorwaarts in dit dossier dat al jarenlang nodeloos aansleept", klinkt het in een persbericht.

Het SALK-plan, dat Limburg na de sluiting van Ford Genk nieuwe economische impulsen moet geven, identificeerde de reactivering van de IJzeren Rijn reeds als een heel belangrijke randvoorwaarde voor een heropleving van de Limburgse economie op lange termijn. De Ijzeren Rijn is de kortste verbinding tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Het traject is 25 procent korter dan het traject via de Montzenlijn en treinen zouden wegens het vlakkere traject ook zwaardere ladingen kunnen vervoeren.

win-win-win-situatie

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters reageerde vrijdagavond tevreden op het nieuws. "Het is nu afwachten wat de nieuwe Duitse Bondsregering zal beslissen. Bedoeling moet in elk geval zijn te komen tot een 'win-win-win-situatie', een situatie die zowel goed is voor Vlaanderen, Nederland als Noordrijn-Westfalen", luidt het.

Voor de reactivering van het traject moeten België en Nederland nog een Memorandum of Understanding ondertekenen met afspraken over de spoorwerken en de kostenverdeling. Over de verdeling van de kosten binnen België overlegt Vlaanderen nog met de federale regering over het meerjareninvesteringsplan van de NMBS.

Belga
Archieffoto

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio