Antwerpenaar tevreden over stadsdiensten

Print

Antwerpenaar tevreden over stadsdiensten

Een duidelijke meerderheid (60%) van de inwoners van de stad Antwerpen is tevreden over de klantvriendelijkheid van de gemeentediensten, zoals de dienst bevolking en het personeel van containerparken. Dat moet een opsteker zijn voor het lokettenpersoneel dat de voorbije weken met minder goed nieuws in de actualiteit kwam. Over heel Vlaanderen gespreid is de tevredenheid over de gemeentediensten zelfs nog iets hoger (67%).

Dat blijkt uit een grootschalige bevraging bij 116.000 Vlamingen door het onderzoeksbureau iVox en Het Nieuwsblad in het kader van Het Gemeenterapport.

Antwerpenaars tevreden over aanbod sport en cultuur

Antwerpenaars staan bekend als eeuwige klagers en dat beeld wordt ook deels bevestigd in de bevraging over thema's die verband houden met wonen en leven. Weinig mensen in de Scheldestad staan positief tegenover de betaalbaarheid van woningen (16%), buitenschoolse opvang en speelpleinwerking (26%), integratie van de allochtone gemeenschap (18%) en werken en ondernemen in de stad (25%). Op al deze thema's scoort de stad in de ogen van de bevraagden gevoelig slechter dan het gemiddelde van de Vlaamse steden en gemeenten.

Net als de meeste andere Vlaamse gemeenten scoort Antwerpen wél goed op vlak van aanbod aan sport en cultuur (58% tevreden mensen), vernieuwing van openbare ruimte (45%) en aanbod aan parken en groen (56%).

Turnhout ontevreden

Maar wie dacht dat Antwerpenaren de kampioenen van de klaagzang zijn, heeft het aan het verkeerde eind. De stad Turnhout scoort op zowat alle bovenvernoemde thema's rond wonen en samenleven nog minder goed. Zo zijn er in de speelkaartenstad ook maar weinig mensen te vinden die positief staan tegenover het onderhoud van de wegen (16%) en werken en ondernemen in de stad (18%).

Mechelaar blij met aanleg straten en pleinen

Mechelen is de enige stad in de provincie die op enkele thema's beter scoort dan het gemiddelde van de Vlaamse gemeenten. Meer dan de meeste andere Vlamingen is de Mechelaar tevreden over het aanbod aan parken en groen (62%) en de vernieuwing van pleinen, straten, gebouwen en monumenten (60%). Mechelen scoort enkel onder het gemiddelde op gebied van buitenschoolse opvang en speelpleinwerking (27%) en ondersteuning van het verenigingsleven (31,5%).

Bekijk een overzicht van de scores op de verschillende thema's in heel Vlaanderen:

JR
Foto: JHS


Hoe tevreden bent u over uw gemeentebestuur? Hoe staat uw gemeente er financieel voor? Is er veel overlast waar u woont en kunnen GAS-boetes soelaas bieden? Stoort u zich aan de parkeermogelijkheden in uw woonplaats en biedt uw gemeente voldoende betaalbare woningen of sportfaciliteiten aan? Deze en heel wat andere vragen werden voorgelegd aan meer dan 100.000 Vlamingen. Een hele week lang geven wij een inkijk in de resultaten over uw gemeente in 'Het rapport van uw gemeente'.

Zaterdag vanaf 17u: Het rapport van uw burgemeester