Indische gemeenteraad "straft" vrouw met groepsverkrachting

Print
Indische gemeenteraad "straft" vrouw met groepsverkrachting

Indische gemeenteraad straft vrouw met groepsverkrachting

In India is een 22-jarige vrouw het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting door een twaalftal mannen. Dat gebeurde op bevel van een "gemeenteraad" in het oosten van India, om haar te straffen voor een amoureuze relatie met een man uit een andere gemeente. Dat is donderdag bij de politie vernomen.

De raad van ouderen van de gemeente, op 200 kilometer van de provinciehoofdstad Calcutta, gaf het bevel tot de straf dinsdagavond, nadat de vrouw was aangetroffen met een man van een andere gemeente. Het twaalftal mannen zou opgepakt zijn.

Volgens de politieverantwoordelijke van het district is de vrouw verkracht omdat ze de boete, die de gemeenteraad haar oplegde voor haar verhouding, niet kon betalen. De boete bedroeg 25.000 roepies, of zo'n 300 euro.

Al-Jazeera merkt op dat zo'n "rechtbank" van ouderen illegaal is, maar in verschillende delen van het landelijke India blijft bestaan. Ze hebben de reputatie ultraconservatief en meedogenloos te zijn ten opzichte van iedereen die de normen of gewoonten overtreedt.

Ondanks strengere wetten en meer inspanningen om het gedrag jegens vrouwen in de patriarchale samenleving te veranderen, blijven seksuele misdaden in India toenemen.

Belga, Foto AFP: De verdachten worden weggeleid.