Kiev dreigt met geweld tegen Oekraïense betogers

De Oekraïense autoriteiten zullen geweld moeten gebruiken tegen de manifestaties als de "provocateurs" niet stoppen met het aanzetten tot opstoten en geweld. Dat heeft premier Mykola Azarov dinsdag verklaard.

jrosquin

"Als de provocateurs niet stoppen, hebben de autoriteiten geen andere keuze dan geweld te gebruiken om de veiligheid van de mensen te verzekeren", aldus de premier op de openbare omroep Vesti. De eerste minister benadrukte wel dat hij hoopte geen geweld te moeten gebruiken. "We hopen dat het gezond verstand de bovenhand zal nemen", zei hij. "De mensen moeten beseffen dat ze worden aangezet tot het veroorzaken van chaos en vernieling."

Bloedige confrontatie

Vanaf woensdag wordt in Oekraïne een controversiële wet van kracht die de overheid toelaat zwaarder op te treden tegen de pro-Europese en anti-gouvernementele manifestaties die sinds vorige maand plaatsvinden in de straten van de hoofdstad. De beslissing van de regering bracht zondag 200.000 betogers op straat. Die betoging mondde uit in een bloedige confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie. Na een tweede nacht van protest lijkt de rust teruggekeerd in de straten: de manifestanten bevinden zich nog in de hoofdstad, maar gebruiken geen geweld meer, zo stelde een journalist van AFP dinsdagavond vast.

De overheid ontkende dinsdag nog dat de nieuwe wetgeving onrechtvaardig is. Volgens de overheid zijn bijvoorbeeld in Duitsland vergelijkbare wetten van kracht. "Alle maatregelen zijn in overeenstemming met de Europese normen", zei minister van Justitie Elena Lukash.

'Respectloos'

De Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton, noemde de nieuwe wetgeving "respectloos tegenover de democratische principes. Oppositieleider Vitali Klitsjko riep president Viktor Janoekovitsj met aandrang op in te grijpen en een oplossing te vinden voor de crisis in het land.

Belga Foto EPA (Rellen in de straten van Kiev)

Meer over Kiev