Ex-bokskampioen Klitsjko vreest doden bij protesten in Kiev

Al twee dagen wordt er in de straten van de Oekraïense hoofdstad Kiev gevochten tussen aanhangers van de oppositiebeweging en de politie. Oppositieleider en ex-wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko vreest dat er dodelijke slachtoffers zullen vallen. "De oppositie heeft de protestbeweging niet meer onder controle", luidt het.

fvranckx

"Als de represailles van president Viktor Janoekovitsj op deze manier aanhouden, zou het me niet verwonderen dat er dodelijke slachtoffers vallen", zo schreef hij dinsdag in een gastcolumn in Bild. "De schuld daarvoor ligt volledig bij de regering Janoekovitsj, die acht weken lang geen oren had naar de vreedzame roep van honderdduizenden mensen".

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde de steun van Europa voor de Oekraïense oppositie eerder op de dag "onfatsoenlijk". Ook hij ziet naar eigen zeggen dat de situatie met de minuut steeds meer oncontroleerbaar wordt.

In de nacht van maandag op dinsdag belaagden honderden demonstranten de politie in het centrum van Kiev. Ze gooiden onder meer met molotovcocktails en stenen.

Ondertussen heeft ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn bezorgdheid uitgesproken over het uitdeinende geweld in Oekraïne.

Belga, Foto's EPA

Meer over Kiev