De Wever scoort beter dan Janssens

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) krijgt van zijn inwoners 6,06 op 10. Dat is beter dan zijn voorganger Patrick Janssens (sp.a). Dat blijkt uit Het Gemeenterapport, een grote bevraging van het onderzoeksbureau iVox en Het Nieuwsblad bij 116.000 Vlamingen in alle Vlaamse steden en gemeenten.

ikerremans

Eén jaar nadat Bart De Wever als burgemeester aan de slag ging scoort hij 6,06 op 10. In 2012 gaven de Antwerpenaren toenmalig burgemeester Janssens 'maar' 5,02 op 10.

"Natuurlijk staan de Antwerpenaren na één jaar nieuw bestuur nog niet te dansen van vreugde, maar mijn score is lang niet slecht", reageert De Wever zelf. "En we zijn nog maar pas bezig. Een stad als Antwerpen is een tanker, die manoeuvreert heel traag. Maar we hebben wel de koers veranderd."

Opvallend is vooral dat De Wever de score van zijn voorganger verbetert. Dat is bij veel andere centrumsteden, zoals Leuven, Gent, Oostende, Brugge en Hasselt, helemaal niet het geval. "Het is voor een burgemeester niet makkelijk om momenteel een topscore te halen of fors te stijgen qua populariteit. Veel steden zijn bezig met besparingen", zegt politicoloog Herwig Reynaert van de Universiteit Gent.

"In het begin gunt de kiezer je nog het voordeel van de twijfel, maar naarmate de jaren verstrijken en je af en toe onpopulaire beslissingen moet nemen, kan die populariteit snel afnemen."

Foto Belga

Meer over Bart De Wever