"Tom mocht van mij geen tweede keer op dat paard" (video)

De stand in Wauters vs Waes staat na twee afleveringen weer gelijk: 1-1. In een incidentrijke tweede episode troefde Koen Wauters aan het slot van de moderne vijfkamp zijn rivaal Tom Waes af. De opnames lagen twee maanden stil nadat Tom Waes bij een van de proeven van een paard was gestuikt en daarbij zware blessures had opgelopen.

jrosquin

Het tweede duel tussen Koen Wauters en Tom Waes speelde zich af rond de leeuw van Waterloo waar de Kemphanen het tegen elkaar opnamen in een moderne vijfkamp: zwemmen, jumping, schermen en een loop- en schietproef.

Lees ook: Team Wham ligt voor op Wauters en Waes

Het noodlot sloeg echter toe tijdens de eerste training van Tom Waes op het paard. "Het gebeurde heel onverwacht. Waarschijnlijk was het paard gestresseerd door de camera en de klankman en het volk dat er rond stond", getuigt Waes. "De eigenaar kreeg het evenmin onder controle. Ik ben er half afgesprongen, half afgevallen en ben verkeerd op mijn schouder terechtgekomen."

Temperament

Die eigenaar is Peter Postelmans, ruiter met meerdere medailles op z'n palmares en organisator van de jumping in Lummen. Hij ziet nog een andere oorzaak. "Het hevige temperament van Tom. Toen hij het paard wou bestijgen, wou ik hem nog een trapje aanbieden, maar je kent Tom: Nee jong, ik spring er wel op, zei hij. En daar liep het fout. Tom trok zich echt op aan dat paard en dan nog eens met de tip van z'n laars naar binnen, recht in de ribben van het paard. Op die manier is dat dier geschrokken, met de gekende gevolgen."

"Toen hij hersteld was van zijn blessures, wou Tom het toch nog opnieuw proberen, maar dat heb ik geweigerd", zegt Postelmans.

Vol adrenaline

Dat ie een temperamentvol beestje is, moet Waes (diagnose: vier gekneusde ribben en een geblesseerd onderbeen) ook erkennen. Het was volgens hem de reden dat Koen het uiteindelijk haalde in de vijfkamp. "Bij het schermen viel ik veel te veel aan terwijl je langer moet kunnen wachten. En tijdens het schieten, wat tijdens de trainingen enorm goed ging, zat ik vol adrenaline waardoor ik er niks van bakte." Bijgevolg is de tussenstand Wauters vs Waes: 1-1.

Hans Van Goethem Raymond de Condé Foto's: VRT

Bekijk de pijnlijke val van Tom Waes: