Wathelet zet in op infrastructuur voor elektrische en CNG-wagens

Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit Melchior Wathelet en zijn collega voor Duurzame Ontwikkeling Servais Verherstraeten zetten hun schouders onder alternatieve brandstoffen voor voertuigen. Ze presenteerden maandag tijdens het autosalon een plan daarvoor.

mceulemans

Een van de grote uitdagingen is infrastructuur. "Voor wagens op aardgas (CNG) is die uitdaging het grootst, want realiseerbaar op korte termijn. De infrastructuur voor wagens op elektriciteit zien we eerder als een project op middellange termijn", zo luidt het. Het aantal tankstations voor aardgas in ons land, vandaag zijn dat er 17, moet dit jaar alvast verdubbelen.

Mentaliteitswijziging

Wathelet wil ook dat er een mentaliteitswijziging komt voor de wagens op aardgas. "De mensen moeten begrijpen dat een wagen op CNG niet gelijk is aan een wagen op LPG. CNG is even veilig als een wagen op benzine of diesel, en mag ook parkeren in overdekte parkings."

Maar ook infrastructuur voor elektrische wagens krijgt aandacht. Een week eerder had Vlaams minister-president Kris Peeters bij de start van het autosalon ook al aangegeven dat hij de aanleg van publiek toegankelijke laadpalen wil stimuleren.

Elektrische bedrijfswagen

In dat kader lanceerden Belfius, de NMBS, Electrabel en Accenture maandag ook een "eerste multimodaal vervoerspakket met elektrische bedrijfswagen". Het pakket omvat een elektrische bedrijfswagen, oplaadcapaciteit thuis, op het werk, bij de stations en langs de weg, en onlinetoegang tot een reeks alternatieve mobiliteitsoplossingen zoals trein, tram, bus, deelfiets en cambiodeelwagen. De gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om een traditioneel voertuig te gebruiken voor verre verplaatsingen.

De aanbieders maken zich bovendien sterk dat het pakket aan "een vergelijkbare kostprijs" als voor een traditionele bedrijfswagen aangeboden wordt, en "met een minimum aan papierwerk".

Belga, foto Isopix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer