"Plan om huurinkomsten te belasten kan dramatische gevolgen hebben"

Het PS-plan om reële huurinkomsten te belasten zou dramatische gevolgen hebben, zowel voor huurders als verhuurders. Dat heeft de Confederatie van Immoberoepen (CIB) laten weten. Ze reageert daarmee op een voorstel van PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi Paul Magnette.

fvranckx

Lees ook: Ook PS wil huurinkomsten belasten

Terwijl de vraag steeds groter wordt, halen volgens de CIB heel wat verhuurders hun pand uit de private huurmarkt. "De oorzaken daarvan zijn, zeker en vooral in het laagste segment, een weinig stimulerend beleid en een dalend rendement", klinkt het.

"Daarbovenop komen nog een toenemend aantal wanbetalingen en gevallen van huurschade, waarmee eigenaars geconfronteerd worden. Een belasting op de reële huurinkomsten zou deze situatie enkel verergeren", stelt de CIB.

Ze ziet vooral desastreuze gevolgen in Vlaanderen "waar de private huurmarkt steunt op verhuurders die in 95 procent van de gevallen particulieren zijn die slechts één woning verhuren en hun pand meestal als een buffer voor hun pensioen beschouwen".

Ook huurders zouden met de nieuwe belasting slechter af zijn. "Niet alleen zullen zij geconfronteerd worden met een nog krappere huurmarkt, de fiscale maatregel zal zich allicht ook in de huurprijs laten voelen."

Belga, Archieffoto PN

Meer over Paul Magnette