Gaia: "UHasselt onbetrouwbaar in naleven van dierenwelzijn"

Dierenrechtenorganisatie Gaia overlegt met zijn juridische raadgevers om beroep aan te tekenen tegen de milieuvergunning die de Universiteit Hasselt heeft gekregen om 3.720 dieren te houden om proeven op te doen. "Als de universiteit al vele jaren de oude vergunningsvoorwaarden heeft geschonden, is ze onbetrouwbaar om aan de nieuwe voorschriften te voldoen", zegt Gaia-directeur Ann De Greef. "Onze ethische commissie waakt erover dat alle proeven gebeuren volgens de hoogste normen van het dierenwelzijn", reageert de UHasselt. "Er gebeuren alleen dierenproeven als het strikt noodzakelijk is."

tmas

Het provinciebestuur van Limburg heeft donderdag een vergunning afgeleverd die stelt dat de universiteit 3.720 dieren mag houden om proeven op te doen. De vorige vergunning gaf een maximaal aantal dieren van 120 aan. In de praktijk bleek echter dat de universiteit al vele jaren zo'n 1.200 dieren hield. Een situatie die met de nieuwe documenten moest geregulariseerd worden. Met het nieuwe contingent van muizen, ratten, maar ook konijnen, minipigs en cavia's, willen de wetenschappers van de universiteit proeven doen om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Bovendien zullen ook de studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen er in beperkte mate onderzoek op kunnen doen.

Gaia is "not amused". "We onderzoeken met onze advocaat om in beroep te gaan tegen de nieuwe vergunning", zegt directeur Ann De Greef. "Als de universiteit al vele jaren de oude vergunning niet naleefde, zijn ze niet te vertrouwen om dat deze keer wel te doen." De universiteit zelf beweert echter alle procedures te volgen om het dierenwelzijn zo strikt mogelijk te verzekeren. Een ethische commissie moet hierop toezien. "Alleen als het strikt noodzakelijk is, en soms zelfs wettelijk verplicht, zullen we dieren gebruiken", aldus de UHasselt. "De verbetering van de gezondheid van de mensen is daarbij de enige doelstelling."

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg. Belga, Foto HW


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio