Jesus Fornerino: "Ik kneep totdat Cynthia niet meer bewoog"

Na de onderbreking van zijn verhoor bekende beschuldigde Jesus Fornerino dat hij zijn vrouw in het zwembad heeft gewurgd. Voor de onderbreking legde de man uit de Nederlandse Antillen een verwarrende verklaring af en ergerde hij zelfs zijn eigen advocaten. "Ik stond recht, terwijl Cynthia met haar hoofd onder water bleef. Ik kneep twee, drie minuten. Toen ze niet meer bewoog, wist ik dat ze dood was. Daarna ben ik naar huis gegaan om mijn kleren te wassen en te drogen", aldus Fornerino vrijdagmiddag in het Tongerse hof van assisen.

tmas

Lees ook: Zwembadmoord: Fornerino betwist voorbedachtheid

Naar eigen zeggen was hij in paniek, maar voorzitter Jordens confronteerde hem toch met enkele handelingen die hij na de dood van zijn vrouw verrichte. Hij ging thuis achter zijn computer zitten en deed via internet een overschrijving naar de rekening van zijn dochter. Hij probeerde wat te slapen, maar dat lukte niet echt, hoewel hij nog wat Temesta had ingenomen. Hij maakte vervolgens eten voor zijn kinderen. "U heeft ook nog gebeld naar Cynthia en berichten ingesproken om te vragen of het schoonmaken van het zwembad gelukt was", zei voorzitter Jordens. Hij liet ook een dochter naar haar moeder bellen. Fornerino wilde zo laten uitschijnen dat er niets aan de hand was.

Voorbedachtheid

Diezelfde dag, 30 mei 2011, ging hij met vier kinderen naar de woning van hun moeder, van wie hij een viertal maanden feitelijk gescheiden leefde. "Het was niet mooi wat u toen gedaan hebt. U bent naar boven gegaan, terwijl de oudste zoon zijn moeder in het zwembad vond", zei Jordens. "Ik heb er niet aan gedacht dat de kinderen buiten zouden gaan kijken", antwoordde Fornerino. Toen Jordens hem uitlegde dat Fornerino naast doodslag de voorbedachtheid ten laste wordt gelegd, zei Fornerino dat daar geen sprake was en dat hij niet kon verklaren waarom hij bepaalde dingen na de dood van Cynthia had gedaan.

Hij legde uit dat hij naar Ghana had gebeld om het meisje naar wie hij enkele duizenden euro's had gestuurd, te vragen of ze zo snel mogelijk naar België kon komen om voor de kinderen te zorgen. Fornerino zei dat hij samen met Cynthia naar zo'n huishoudhulp op zoek was gegaan. "Ze had geen paspoort. Om die papieren in orde te krijgen stuurde ik haar geld. Ze zou gratis komen werken. Uiteindelijk bleek ik slachtoffer van een internetfraudeur", antwoordde hij toen Jordens hem zei dat hij naaktfoto's van die Ghanese huishoudhulp op zijn gsm had staan.

Na zijn verhoor komen vijf politiemensen als getuige aan het woord.

Belga, Foto SvDi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio