Toeslag voor treinrit naar Brussels Airport stijgt tot meer dan 5 euro

De Diabolo-toeslag, de toeslag die geldt voor elke treinreis naar of vanuit Brussels Airport, wordt vanaf 1 februari verhoogd. Treinreizigers betalen vanaf dan 5,07 euro bovenop de prijs van hun ticket, in plaats van de huidige 4,44 euro. Dat melden spooronderneming NMBS en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel vrijdag.

dvansant

De verhoging met 0,63 cent (of ruim 14 procent) is nodig "voor het garanderen van het financieel evenwicht van Northern Diabolo NV, de private investeerder in het Diabolo-project", zo staat in een persbericht.

"Als bepaalde reizigersaantallen niet worden gehaald, dan heeft Northern Diabolo de mogelijkheid om een verhoging van het reizigerssupplement te vragen", legt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit uit. "Dat is nu gebeurd." Petit benadrukt wel dat de reizigersaantallen de laatste maanden "in een positieve flow" zitten.

Concrete cijfers worden niet gegeven, maar volgens Infrabel "maakt ongeveer 20 procent van de mensen die zich van en naar de luchthaven begeven, gebruik van de trein".

De Diabolo is de ondergrondse spoorverbinding tussen het station Brussel-Nationaal-Luchthaven en de dubbelsporige lijn Schaarbeek - Mechelen op de middenberm van de E19-autosnelweg. Ze werd in juni 2012 in gebruik genomen.

Sinds november 2009 moet elke reiziger met Brussel-Nationaal-Luchthaven als vertrek- of bestemmingstation de Diabolo-toeslag betalen. Bij de start bedroeg die 2,1 euro, aldus nog de Infrabel-woordvoerder.

Foto Belga BELGA

Meer over Brussels Airport