Executie in Ohio duurt 24 minuten (video)

In de Amerikaanse staat Ohio heeft de executie van een ter dood veroordeelde gevangene 24 minuten geduurd. Dennis McGuire snakte minutenlang naar adem, nadat hij geïnjecteerd was met een nieuwe cocktail van medicatie.

tmas

McGuire kreeg een combinatie van een kalmeringsmiddel en een pijnstiller toegediend, die nog niet getest was. Voordien werd het medicijn pentobarbital gebruikt, maar de fabrikant van dat middel wil niet dat het nog gebruikt wordt bij executies.

Een reporter van Dayton Daily News, die de executie bijwoonde, vertelde dat de ogen van de gevangene eerst naar achter rolden, alsof hij in slaap viel. Een paar minuten later kreeg hij hevige stuiptrekkingen, begon hij te kokhalzen en moest hij naar adem happen. De gevangenisdirectie geeft geen commentaar op deze getuigenis.

De advocaten van McGuire hadden op het laatste moment nog beroep aangetekend tegen de executie, omdat ze vreesden dat de nieuwe medicatie geen garantie gaf op een snelle en pijnloze dood. Maar dat argument werd door de rechter afgewezen.

De 53-jarige McGuire had de doodstraf gekregen voor de verkrachting, ontvoering en de moord op een zwangere vrouw in 1989. Zijn laatste woorden waren een bedanking aan de familie van Joy Stewart, zijn slachtoffer, voor een brief die ze hem gestuurd hadden. Hij zei ook nog tegen zijn kinderen dat hij van ze hield en ze terug zou zien in de hemel.

De familie van McGuire wil de gevangenis aanklagen voor de onmenselijke executie.

Bekijk de reportage via vtm:

Foto AFP