De Block: "De teller staat weer op groen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block heeft zich op de nieuwjaarsreceptie van Fedasil verheugd over de verbetering en stabilisatie in het opvangnet. "De teller staat nu echt wel weer op groen", klonk het. Met die extra ademruimte wil ze inzetten op een betere opvang van specifieke doelgroepen als niet-begeleide minderjarigen en een uitbouw van de structurele hervestiging.

ikerremans

Lees ook: Fedasil ving derde minder asielzoekers op

"Toen ik begon in december 2011 stond jullie teller in het rood, diep in het rood", zo bracht ze in herinnering hoe dagelijks mensen een plaats in het opvangnet geweigerd zagen. "Ik heb toen veel gevraagd van jullie. En ik heb veel gekregen. Het resultaat is een opvangnetwerk met een zekere marge."

Zo moest Fedasil in 2013 een derde minder asielzoekers opvangen dan het jaar voordien. Het netwerk telde eind vorig jaar nog 21.037 plaatsen, terwijl er nog 14.680 mensen werden opgevangen. De Block zal het netwerk dus verder afbouwen tot 18.000 in 2014, weliswaar met een buffer van 1.800 noodplaatsen.

Even voordien had ook directeur-generaal Jean-Pierre Luxen zich al tevreden getoond met de extra ademruimte. "Het glas is intussen al voor drie kwart vol", verwoordde hij het. "Het beleid van onze staatssecretaris ligt ongetwijfeld aan de basis van deze kalmere periode."

Voor De Block zelf komt het einde echter stilaan in zicht. "Het is wellicht de laatste keer dat ik hier samen met u bij het begin van het jaar sta", besefte ze. Niettemin beloofde ze nieuws over Fedasil te zullen blijven volgen, "om het even op welk departement of welke bank in het parlement ik beland".

Belga

Meer over Maggie De Block