Zwembadmoord: Fornerino betwist voorbedachtheid

De 49-jarige Jesus Fornerino, die vrijdag in het Tongerse hof van assisen terechtstaat voor de moord op zijn ex Cynthia Elisabeth uit Leopoldsburg op 30 mei 2011, liet vrijdag via zijn raadslieden horen dat hij de doodslag niet langer betwist, maar wel de voorbedachtheid. Hij zou een nieuwe verklaring afleggen. Hij hield van in het begin vast aan de versie dat de dood van Cynthia in haar zwembad accidenteel was. Bij zijn verhoor ging Fornerino echter de mist in, want plots verklaarde hij dat hij Cynthia niet dood wilde.

tmas

Fornerino was erachter gekomen dat hij niet de biologische vader was van een van zijn kinderen. Dat was vanaf 2010 een keerpunt in het huwelijk. "Ik liet stiekem een dna-test uitvoeren. Toen wist ik dat J. niet mijn zoon was en dat Cynthia gelogen had. Er was sindsdien elke dag ruzie", zei Fornerino bij zijn verhoor door voorzitter Michel Jordens. Hij zou ook niet hebben kunnen verkroppen dat zijn ex een nieuwe relatie had. Meester Christophe Bielen is de voogd ad hoc voor de vijf kinderen en hij wil dat de waarheid naar boven komt voor die kinderen, zeker met het oog op hun verdere leven.

Katrien Van der Straeten, die Fornerino verdedigt, vroeg de jury geen rekening te houden met het gedrag van Fornerino na de feiten ten aanzien van zijn kinderen. Twee van de vijf kinderen ontdekten immers hun overleden moeder in het zwembad en toen hij in hechtenis zat, manipuleerde hij zijn dochter. "Inzake zijn moraliteit hebben we weinig in te brengen, omdat hij uit Curaçao komt. Hier op het proces zullen veel agenten aan het woord komen. Ik stel dat enkel vast. Fornerino betwist de doodslag niet. Van voorbedachtheid is hier geen sprake. Buren hadden immers inkijk in de tuin, waar de feiten zich voordeden", aldus Van der Straeten.

Bij zijn verhoor zaaide Fornerino toch weer de nodige verwarring, want opeens zei hij dat hij niet de bedoeling had haar te doden, wat normaal gezien wel het geval is bij doodslag. Tot ergernis van zijn verdediging herhaalde Fornerino zijn versie, ook nadat voorzitter Jordens hem duidelijk maakte dat het niet kon wat hij verklaarde. Van der Straeten had al laten verstaan dat het moeilijk communiceren was met Fornerino. Jordens onderbrak vervolgens het verhoor zodat de verdediging met hem kon overleggen.

Belga, Foto SvDi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio